Tasapainosta, kesästä ja syyskaudesta

elo 9, 2022

Tasapainosta, kesästä ja syyskaudesta

Tarvitsen aina välillä off balance tilan, jotta tietäisin nauttia taas tasapainosta. Siksi kesällä jätin tahallani rutiinit pois (toivottavasti omat joogaopettajani ei lue tätä 😂). Joogamatto on saanut odotella nurkassa. Tänä kesänä jooga on ollut hetkeen pysähtymistä, hengittämistä ja sitä että koittaa kuulla kuuluuko ‘om’ todellakin tuulessa, sateessa, ukkosessa, aalloissa, kaikkialla. 🕉🙏

Kun elo nyt ihanasti palailee lomilta arkeen ja arjen rutiineihin, huomaan miten epätasapainossa olen. Nukkumaanmenoaika on venähtänyt johonkin puoleen yöhön, eikä siksi aamulla oikein jaksaisi nousta ylös. Vaatteet kiristää ja mieli on vähän niin ja näin. Joogasta löytyy onneksi tähän(kin) vastaus: kehon, elämän ja koko universumin kolme Gunaa. 

Gunat ovat ominaisuuksia, jotka määrittelevät mikä energia milläkin tavaralla, asialla, tunteella, ihmisellä, ruualla jne. on. Gunia on kolme: rajas 🔥 (räjähtävä) , tamas 💩 (pysyvä)  ja sattva ☯️ (jotain kahden edellisen väliltä). Joogi tietenkin pyrkii mahdollisimman sattvistiseen elämään, jolloin kaikki on tasapainossa. Tasapaino on siitä hassu asia joogassa, että voidaksesi hyvin sun ei tarvii olla koko ajan iloinen ja fiiliksissä, eikä tietenkään surullinen ja maissa, vaan hyvinvoinnin tavoitat, kun olet jotain siltä väliltä. Se että sattva on se, jota tavoitellaan ei kuitenkaan mustamaalaa kahta muuta gunaa, vaan kaikkia kolme tarvitaan. Ilman tamasia et menisi koskaan nukkumaan, ilman rajasia et koskaan nousisi ylös sängystä, ilman tamasia ei tulisi syksyä ja ilman rajasia ei olisi kevättä jne. Joten nyt kun ehkä arjen myötä palailet joogan pariin, saat jälleen upean mahdollisuuden kuulostella ja miettiä, mikä energia sinussa on just nyt?

Mun energiat ainakin sanoo, että juhlat on ohi ja on aika toivottaa rutiinit tervetulleeksi. Nähdään matolla ihanat!